Hranicu SR s Ukrajinou bude chrániť systém na odhaľovanie prevádzačov

16.05.2014 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) - Ochrana slovensko-ukrajinskej hranice bude posilnená o ďalších 6,5 kilometra podzemného perimetrického kábla. Ide o systém, ktorý dokáže zachytiť pohyb na hranici a tak odhaliť prevádzačov nelegálnych migrantov alebo pašerákov cigariet. Informácia je zverejnená vo Vestníku verejného obstarávania.

"Funguje na princípe ako akustický detektor, teda veľmi citlivý mikrofón," priblížil projektový manažér technickej ochrany hranice Peter Šimko. Systém je podľa neho vyvinutý tak, aby zachytil minimálne ľudskú schôdzu a čokoľvek hlasnejšie, vrátane zvuku prelietajúceho ultraľahkého lietadla. Túto technológiu už policajti využívajú v južnej časti hranice, ktorá je rovinatejšia. Nový úsek bude vybudovaný v severnej časti s komplikovaným horským terénom. Šimko z pochopiteľných dôvodov nepovedal presný úsek, kde bude systém inštalovaný. Pod zemou by mal byť do konca júna.

Zákazka má hodnotu vyše 790.000 eur, bude hradená z európskych fondov. Perimetrický kábel a príslušné zariadenia dodá spoločnosť Ericsson Slovakia.
 

Vyberte región